De mensen en de visie achter vakantiehuis Casa Pé di Polon
Jairzinho & Lore
We zijn een koppel met twee kinderen en wonen in België. Jairzinho is echter geboren en getogen in Picos, Santiago, Kaapverdië, waar ons vakantiehuis Casa Pé di Polon is gelegen. We kunnen je dus helpen met alle informatie en tips die je nodig hebt om je vakantie in Santiago te plannen. We werken allebei in België, Jair werkt als onderzoeker aan een universiteit en Lore werkt als leerkracht. Tijdens onze vakanties proberen we zoveel mogelijk tijd door te brengen op het eiland Santiago in Kaapverdië. En zo ontstond de droom van een eigen huis in Picos. Enkele jaren geleden werden we verliefd op deze plaats in de vallei van Leitãozinho. En sinds we de renovatie hebben voltooid in 2019, is dit onze thuis in Kaapverdië. Om andere mensen de kans te geven om het echte Kaapverdië te ontdekken, ver weg van het massatoerisme, hebben we besloten om ons vakantiehuis te verhuren als vakantiehuis wanneer we er zelf niet kunnen zijn.
Duurzaam toerisme
Van bij het begin hebben we geprobeerd om met ons project een positieve impact te hebben op de lokale gemeenschap en milieu.
Om te beginnen hebben we het oorspronkelijke formaat van het huis proberen te behouden zodat we de eigenheid van het dorp en het landschap van de omliggende vallei niet zouden verstoren. Verder hebben we de volledige verbouwing van het huis laten doen door lokale werkmannen. Al onze meubels werden gemaakt door de plaatselijke schrijnwerker, de ramen en deuren door de lokale metaalbewerker en het irrigatiesysteem voor onze tuin werd geïnstalleerd door een plaatselijke technieker. Het onderhoud van ons vakantiehuis is in handen van onze buurvrouw, Lina. Zij maakt ook lokale gerechten klaar die in ons huis kunnen geserveerd worden voor een correcte prijs. Verder proberen we te werken met plaatselijke chauffeurs and raden we onze gasten lokale supermarkten en restaurants aan om de lokale economie te stimuleren.
Waar we in Kaapverdië het meest van genieten is de mooie natuur en daarom proberen we deze zo veel mogelijk te koesteren. We bouwden een water reservoir onder ons terras dat tot 37 ton water kan bewaren. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk water opvangen tijdens het regenseizoen om onze tuin te bewateren en stromend water in het huis te voorzien. In de tuin plantten we een groot aantal tropische bomen om zo het wegspoelen van de grond bij hevige regen tegen te gaan, de vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren en de bodem te beschermen tegen zon en wind. We kozen ervoor om fruitbomen zoals bananen, papaja en mango te planten zodat we in de toekomst onze gasten ook van vers biologisch fruit kunnen voorzien. Verder installeerden we ook een druppel irrigatiesysteem om biologische groenten te kunnen kweken in onze eigen tuin met een optimaal gebruik van water. We hopen ook om met onze tuin de lokale gemeenschap te inspireren om verder te denken dan de traditionele mais en bonen en zo meer zelfvoorzienend te zijn.
Schoolproject
Dit jaar brengen we een volledige 6 maanden door in ons vakantiehuis in Kaapverdië omwille van Jairzinho zijn onderzoek in het Nationale Archief. Tijdens deze maanden gaan onze jongen naar de lagere school van Leitãozinho, een hele ervaring! Hierdoor werden de vele noden van de schoolkinderen uit de omgeving opeens erg zichtbaar. Een groot deel van de klasgenootjes van onze jongens had niet de nodige schoolboeken of schoolmateriaal, ook niet wanneer de school al enkele weken bezig was. Als je weet dat het minimale netto inkomen in Kaapverdië 13000 CVE (+/- €130) is en er een groot deel van de bevoling leeft van kleinschalige landbouw zonder stabiel inkomen, dan is het niet zo moeiijk om te begrijpen dat veel families worstelen met financiële problemen. Reken daarbij een wijdverspreid misbruik van alcohol en een groot aantal eenouder gezinnen, dan krijg je een vollediger zicht op de situatie. Omdat we er sterk van overtuigd zijn dat een goede opleiding essentieel is voor de toekomst van de kinderen en het land, verzamelden we geld bij familie en vrienden om elk kind van het nodige materiaal te voorzien. We beslisten ook dat we na ons verblijf van 6 maanden, 20% van de inkomsten van Casa Pé di Polon aan de kant zullen houden om zo bij de start van elk schooljaar de leerlingen te kunnen helpen die zich het schoolmateriaal niet kunnen veroorloven.